Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Viszkok Fruzsi interjú

 

VISZKOK

FRUZSINA

Viszkok Fruzsi smink-, divat-, életmód blogger és youtuber, aki az Instagramon több mint 90 ezer, a YouTube-on több mint 380 ezer követőjének ad inspirációt napról napra. Fruzsi évek óta maga készíti journalját, a Frujo-t, sokat tett azért, hogy ez a naptárforma elterjedjen idehaza.

 

Nagyon fiatalon kezdted a blogírást, mi volt akkor a motivációd?
17 évesen fedeztem fel, hogy léteznek blogok, Youtube-csatornák. Elkezdtem követni egy amerikai youtuber lányt: nagyon megtetszett a személyisége, és eldöntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Teljes mértékig hobbiként indult, saját szórakoztatásomra kezdtem el, majd három év után elkészítettem az első videómat, aminek szerencsére nagyon pozitív fogadtatása volt.

Mi okozza a legnagyobb örömöt a munkádban?
Nagyon élvezem a teljes szabadságot, és hogy rengeteg, komfortzónán kívüli szerepben kipróbálhatom magam. Mégis a legjobb dolog, hogy egy fantasztikus közösség alakult ki a csatornám körül.

A naptár tervezésekor mi volt számodra a legfontosabb szempont?
Nagyon régóta használok határidőnaplót, viszont három éve saját magamnak rajzolom meg, mert sosem találtam olyat, ami teljesen megfelelne az igényeimnek. Szerettem volna azt a számomra jól bevált rendszert megmutatni másoknak, ami segít az előre tervezésben, a napi feladatok beosztásában, de lehetőséget ad akár szokáskövetésre is.

Mennyire tervezed meg a napjaidat, heteidet?
Nagyon nagy tervezgető vagyok. Én hiszek abban, hogy egy jó rendszer és időbeosztás az alapja a produktív hétköznapoknak. Amint nem látom előre, hogy milyen lesz a hetem, melyik nap milyen feladatokat kellene csinálnom, rögtön elveszik a motivációm, és nem érzem magam összeszedettnek, szóval egy határidőnapló és jegyzetfüzet (vagy épp kettő az egyben) nálam elengedhetetlen.

Számodra melyik naptárfunkció a leghasznosabb?
A napi tervező számomra az igazi must-have. Hétvégente adok egy laza vázlatot a következő hetem napjainak, majd minden munkanapot azzal zárok, hogy összeírom a másnapi teendőket. A legjobb érzés a nap végén, ha egy ilyen lista minden pontját kipipálhatom. A naptáramban vannak viszont kreatív oldalak is. Rajzoltam magamnak egy könyvespolcot, amire felírom, hogy milyen könyveket olvastam el az év során, majd írok mindegyikről egy pár soros véleményt is. Imádok ide visszalapozni, amikor a barátaim könyvajánlást kérnek tőlem.

Milyen visszajelzések érkeztek az előző évi naptárakról?
Fantasztikus volt olvasni, hogy mennyire sok embernek vált a mindennapjai részévé. Legtöbben a szokás- és hangulatkövetőnek örültek, de rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a designt illetően is. Ez különösen jól esett, hiszen minden oldal a kézzel készített rajzaim alapján készült.

A munkád során mennyi teret kap a spontaneitás, mennyire vannak megtervezve a videóid előre?
Szerintem ahhoz, hogy megmaradjon a személyesség és igazán megismerjenek a nézők, a spontaneitás és a tervezés között nagyon jól kell egyensúlyozni. A témákat és a publikálási dátumokat jó előre kitalálom, de nagyon ritka, hogy írnék forgatókönyvet vagy szöveget egy videóhoz. Szerintem sokkal természetesebb, ha szabadon tudok szólni a nézőkhöz, még akkor is, ha ez jelent pár extra bakit.

Mit gondolsz, a naptárad és a bullet journal miben nyújtja majd a legnagyobb segítséget a használói számára?
Régen mindig különböző füzetekben és applikációkban vezettem az időbeosztásomat, jegyzeteimet. A határidőnaplót igyekeztem úgy megalkotni, hogy mindezt egy helyen lehessen megtenni, és senki se vesszen el
egy hatalmas post-it halomban. A bullet journal kialakítása teljes kreatív szabadságot ad, de persze minden hónapban megmutatom a sajátom elkészítését is, ha esetleg valaki épp ötlethiányban szenvedne.