Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Viszkok Fruzsi interjú

Viszkok Fruzsina

Viszkok Fruzsi a fiataloknak és fiatal lelkűeknek egyaránt példakép. Természetességével, kedvességével és kreativitásával nevel mindenkit a tudatosságra évek óta, így ebben az évben a Lizzy Card is egy még nagyobb volumenű együttműködésbe fogott vele.

 

Idén te lettél a PlanAll-márka nagykövete. Mit jelent ez a számodra?

Szerintem ez a lehető legjobb kölcsönös egymásra találás. A papír-írószer mánia már egészen gyerekkorom óta jelen van nálam. Kiskoromban mindig imádtam kiválasztani az iskolai füzeteket, majd ahogy nőttem fel, szép lassan érkeztek a naplók, naptárak és határidőnaplók is. Rengeteget kipróbáltam az évek során, és csak a PlanAllnál éreztem igazán, hogy a termékek nemcsak a külsejükkel, de a praktikus belső kialakításukkal is mindig tökéletesen betalálnak nálam. A márka nagyköveteként bízom benne, hogy minél több emberrel megismertethetem, hogy milyen hasznos is a naplózás és az analóg időbeosztás.

Mi alapján választottad ki a naptárad idei témáját?

Az égbolt számomra egy kifogyhatatlan inspirációforrás. Ha meglátok egy illusztrációt csillagképekről, a Napról, Holdról, valamiért rögtön elkap egyfajta mágikus hangulat, így szerettem volna, ha ez a két irány egyszerre jelenik meg az új naptárakon, így minden nap emlékeztet rá, hogy milyen varázslatos is tud lenni az élet.

Mit változtattál az idei verzióban?

Idén minden hónap végén pénzügyi tervezővel is bővül a naptár, ami szerintem egy nagyon hasznos kiegészítés lesz a naplótársaimnak. Itt könnyedén és átláthatóan vezethetjük a bevételeket és kiadásokat, szóval segít kicsit tudatosabbnak lenni a pénzügyeket illetően. Ez a korábbi „1 mondat minden napra” oldalt váltja fel, amelyet én egy mini hála-naplónak szántam. Továbbra is ajánlom ennek a vezetését, amire az üresen hagyott oldalak ezután is lehetőséget hagynak.

Hogy osztottad be a hétköznapjaidat a karantén alatt? Miként birkóztál meg a megváltozott helyzettel?

Ebben az időszakban a kreatív naplózás került nálam előtérbe. Az jelentett kihívást, hogy legyen mit beírnom a naptáramba, ugyanis jóval kevesebb elfoglaltságom lett, mint korábban. Így a napok beosztása helyett a naplózásra és a különböző kreatív oldalak kialakítására helyeztem a hangsúlyt. Készítettem összefoglalókat a korábbi utazásaimról, írtam részletes könyvértékelést, de a pontozott noteszemet használtam szimplán naplózásra is, amibe leírtam, hogy mennyi minden (nem) történt velem, és hogy érzem magam.

Mi az első dolog, amit csinálsz minden reggel, és az utolsó, amit lefekvés előtt teszel?

A napjaimat mindig naplózással indítom. Már egy ideje vezetem a „reggeli oldalaimat”. Ez egy kreativitást fejlesztő naplózási módszer, aminek az a lényege, hogy minden reggel teleírok három oldalt a legvéletlenszerűbb gondolatokkal, amik épp eszembe jutnak. Nagyon szeretem ezt a technikát, mert segít, hogy tisztább fejjel indíthassam a napom, és jobban tudjak koncentrálni. Lefekvés előtt igyekszem minden nap legalább fél óra olvasást beiktatni. Ezt többnyire már az ágyban teszem, egészen addig, amíg ki nem esik a könyv a kezemből.

Szeretsz kézzel írni? És tollat vagy ceruzát használsz inkább? :)

Nagyon! A kézzel írt dolgok sokkal jobban bennem maradnak, és valahogy hatékonyabban tudom átgondolni a leírtakat. A reggeli naplózásomat kizárólag ceruzával vezetem, mert számomra könnyebben siklik a lapon, és reggelente jól esik ez a könnyebbség. A bullet journalomba csak tűfilccel írok, jegyzetelni pedig tollal szoktam. Úgy tűnik, mindenhez megvan a külön kis rituálém.

Ha feltöltődésre van szükséged, mi az a tevékenység, ami segít?

Próbálok egyre tudatosabb lenni abban, hogy mivel is töltöm az időm. Ha feltöltődni, kikapcsolódni szeretnék, akkor egyre többször tartok digitális detoxot, és nem nyúlok a telefonomhoz. Ezzel sokkal jobban el tudok merülni bármilyen tevékenységben. Ami leginkább kikapcsol, az az olvasás, mert ilyenkor teljesen kívül tudok helyezkedni a saját életemen.

Kiknek és miért ajánlod leginkább a naptáradat?

Mindenkinek, aki szeretne egy kis rendszert vinni az életébe. Ha korábban nehézséget okozott a gyakori naplózás, szerintem ez a csodálatos külső biztosan jó motiváció lesz ahhoz, hogy gyakrabban beteljenek azok az oldalak.

Minden kézzel írt gondolatnak nagyobb ereje van, legyen szó akár egy dátumhoz kötött találkozóról, vagy napi emlékeztetőről. A határidő-naplózás segít, hogy szervezetten haladjunk céljaink elérése felé, ehhez tökéletes eszközök a naptáraim.

Volt olyan pozitív visszajelzés az előző évi naptárral kapcsolatban, ami megmaradt benned?

Szerencsére rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Aminek legjobban örülök, hogy sokan nem pusztán egy új határidőnaplót vagy egy üres jegyzetfüzetet kaptak, hanem egy konkrét életformát. Ha elkezded kézzel írva vezetni a napjaidat, kiegészítve hangulat-követővel, szokás-követővel, különböző személyre szabott oldalakkal, egy egészen új világ nyílik meg előtted.

Az oldal tetejére