Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csigó Zita interjú

Csigó Zita

Évek óta gyönyörködünk Csigó Zita ételfotóiban, melyek a Lizzy Card gasztro tematikájú naptárait díszítik. Ám ezúttal már nemcsak a képeit, hanem fantasztikus receptjeit és konyhai tanácsait is élvezhetjük saját tervezésű PlanAll naptárjának köszönhetően.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba a Lizzy Carddal?

Nem mai a kapcsolat, 2014-ben készítettem el az első négy gasztronómiai témájú Lizzy Card naptárt, amit még sok-sok követett, azóta összesen tizenöt darab.

És hogyan kezdődött a főzéssel való kapcsolatod?

Profi ételfotózással kezdtem sok évvel ezelőtt, ám hamar kiderült számomra, hogy az én utam nem (teljesen) ez, hanem főzni szeretnék, recepteket kitalálni (és lefotózni), írni gasztronómiai témákban. Ebből született meg az első blogom, innentől pedig tudatosan építkeztem gasztroblogger irányba. Persze minden egyes ételemet én fotózom, viszont ez nálam egy sokadik munkafázis.

A finom ételek mellett csodálatos fotókat is készítesz, a fotózás hogyan érkezett az életedbe?

Második generációsnak számítok, édesapám fotóművész, rengeteg ételfotózást láttam gyerekkoromban és fiatal felnőttként. Belecsöppentem, és nagyon megtetszett a miliője. Ezért lett először az ételfotózás és a food styling, majd alakult át a munkám azzá, amivel ma foglalkozom.

Milyen érzés, hogy idén Te is bekerültél a PlanAll-családba?

A PlanAll koncepciója nagyon közel áll hozzám, egyszerre személyes, kreatív, inspiráló. Ezek a fogalmak végigkísérik a munkám, hiszen valamilyen módon mindig inspirálni szeretnék: a szakácskönyveim, a gasztromagazinokban megjelent receptjeim, a blogom és a workshopjaim egyaránt arról szólnak, hogy merj kreatív lenni, és éld meg tudatosan a hétköznapokat. Nem nehéz felismerni, hogy mennyire passzol mindehhez a PlanAll gondolatisága. Minden egyes hétre adhatok ötleteket, recepteket, mesélhetek sztorikat – mi lehet ennél inspirálóbb?

Milyen szerepet tölt be az életedben a tervezés? Előre beosztod az idődet, vagy a spontaneitás híve vagy?

Lassan tíz éve van cégem. Vagy én osztom be az időm, vagy a leadási dátumok osztanak be engem. Én inkább az első lehetőséget választanám. :) Tehát igen, természetesen előre tervezek, megnézem, hogy milyen határidőkre kell számítanom. Ezek adják az adott időszak vázát. Ezen belül viszont igyekszem egy kis mozgásteret biztosítani magamnak, hogy ne fásuljak bele a hétköznapokba.

Szoktál heti menüt írni?

Mivel folyamatosan recepteket találok ki, tesztelek, írok és fotózom, megmondom őszintén, nálunk „mindig van mit enni”. Sőt! Olyan sok, hogy például a sütiket általában szétosztjuk a szomszédok között. De hogy érdemben válaszoljak, vegyünk, mondjuk, egy olyan időszakot, amikor éppen az írás dominál, és alig főzök. Ilyenkor tervezek, de kicsit másképp. Nem konkrét menüt írok, hanem úgy vásárolok be, hogy egyrészt legyenek az alapanyagok között rögtön feldolgozandó és sokáig eltartható élelmiszerek, másrészt pedig törekszem a jó kombinálhatóságra. Tehát nem határozom meg előre, hogy a szerdai napon akkor is paradicsomos spagettit eszünk, ha épp semmi kedvünk, de tudom, hogy a héten fogok paradicsomos tésztaételt készíteni. Ugyanígy figyelek arra is, hogy a maradékok kreatívan felhasználhatók, beépíthetők legyenek egy másik ételbe, vagy egy adott alapanyagból kétféle ételt is tudjak főzni.

A konyhában fontos számodra a szezonalitás?

Talán a legfontosabb. Nagyon szeretem a tradicionális, régi, vidéki (paraszti) konyhákat, legyen szó magyarról vagy olaszról, hogy csak két példát említsek. Annyira logikusan működtek. Nem akartak az emberek februárban epret enni, igaz, módjuk sem lett volna rá. Nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak olcsóbb, hanem egészségesebb is, ha szezonális alapanyagokból főzünk. Mindennek megvan az ideje, megvárom, hogy igazán szezonjuk legyen, aztán elkezdek főzni belőlük. Ha nagyon szeretem az adott hozzávalót, jöhet akár minden egyes nap.

Mi az a három konyhai eszköz, amit egy lakatlan szigetre magaddal vinnél?

Gondolom, árammal sem lennék ellátva. :) Vinnék magammal egy jó éles kést, ezt nem kell magyarázni. A következő eszköz egy áram nélkül működő késes aprító lenne, ezzel tudnék aprítani, pürésíteni, smoothie-kat, zöldségkrémeket készíteni. Az utolsó pedig egy bogrács lenne, amiben tudnék a tűz felett főzni. Jó volt képzeletben eljátszani a kérdéssel, de így, hogy végiggondoltam, maximum egy hétre vállalnám be a nomád főzőcskézést.

Mi volt a nyár kedvenc étele nálatok?

Nagyon szeretem a kovászos uborkát, igaz, ezzel egyedül vagyok itthon. Számomra azért volt idén a kedvenc (sorozatban gyártottam, heti egy üveggel), mert saját kovászos kenyér került a tetejére, illetve szintén saját, az új teraszunkon nevelgetett kaporral ízesítettem.

Melyik a kedvenc funkciód a saját PlanAllodban?

Egy szakácskönyv szerintem nem a könyvespolcra való, hanem a konyhába. Ne nézegessük, hanem forgassuk, használjuk! Ez hatványozottan igaz a PlanAllra. Dobjuk a táskánkba, vigyük magunkkal, jegyzeteljük bele a programjainkat, akár egy „hagyományos” tervezőbe, de aztán otthon tegyük ki a konyhapultra (is). Ha eszünkbe jut egy ötlet, vagy az inspirációk alapján egy új recept, gyorsan írjuk le. Épp ezért a kedvencem a saját receptek lejegyzésére készült felület.

Meg tudod fogalmazni egy mondatban, hogy a saját PlanAll naptáradat miért ajánlanád a vásárlók számára?

Mert több, mint egy receptgyűjtemény: ízekkel, élményekkel, sztorikkal vezet végig az éven, és arra biztat, hogy minden napban keressük meg azt, ami inspirálni tud bennünket.

Az oldal tetejére